בקרוב: יכנס לתוקפו הגדרות ברורות למונח "כמות סבירה" המוגדרת ב"ייבוא אישי"
10.06.2018
ההגדרות החדשות יקלו לייבא ב"יבוא אישי" בכמות גדולה יותר, תוך הימנעות מהביורוקרטיה הנדרשת בייבוא מסחרי.
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, פרסם בשבוע זה את צו יבוא מתוקן האישי לצורך שימוע והערות הציבור (אשר ייכנסו לתוקפו בעוד כ-21 יום). מטרת הצו היא להקל את היבוא האישי, ולקבוע הוראות חדשות שיקטינו את הרגולציה של ייבוא אישי לכמויות גדולות יותר ויפשטו את הליך ה"יבוא האישי".
עד כה היה קיים היעדר הבחנה ברורה בלשון הצו בהגדרת "כמות סבירה" (כמות סבירה ל"הנחת דעתו של המנהל"), העדר הבחנה זו, אילצה את הצרכן להתמודד עם חוסר ודאות בעת הזמנת מוצרים בייבוא אישי מה היא הכמות שמאפשרת לו לייבא ביבוא אישי, וכמו כן, קצב שחרור הטובין עד לבירור העניין מול האגפים הרלוונטיים השפיעה עלויות נוספות שהושתתו על הצרכן.
במטרה להגביר את הוודאות לצרכן לגבי "הכמות הסבירה" המותרת בייבוא אישי ולייצר הגדרה ברורה,
הצו החדש יאפשר ביבוא אישי עד 30 פריטים זהים בחבילה אחת בשווי של עד 1,000 דולר. או 5 יחידות בלבד של פריטים זהים בחבילה אחת גם אם שווים יותר מ־1,000 דולר, ולא צורך בהלכים הנדרשים ביבוא מסחרי. (אמנם, מי שחושב שיוכל להביא 5 מקררים ביבוא אישי בטענה כי הם למטרות צריכה אישית, יתבדה. רשויות המסים לא יכירו בכך).
המוצרים שנכללים במסגרת צו "הייבוא האישי": תנורים, מזגנים, שואבי אבק, מקררים, מגהצים, מדיחי כלים, מחשבים, טלוויזיות, טאבלטים, מדפסות, חלפים לרכב, מוצרי תינוקות כמו כיסא בטיחות לרכב, קסדות, מוצרי טיפוח וקוסמטיקה ותוספי מזון.
יש לציין, כי הפטור ממע"מ ומכס על רכישות מחו"ל נותרו על 75 דולר בלבד, והרפורמה זו אינה נוגעת לחיוב תשלום מכס, מס קניה, או מע"מ על יבוא מוצרים מ־75 דולר ומעלה שהיו בתוקף עד כה.
יתרון נוסף במסגרת צו יבוא אישי החדש שייכנס לתוקף בעוד מספר שבועות, אשר יקצר מאוד את הביורוקרטיה שהייתה כרוכה בקבלת אישור למוצר שיבואם מחייב אישור רגולטור ביבוא אישי, לדוגמא: יבוא דסקיות למערכת הבלימה של רכב - המחייב את אישור משרד התחבורה - המשרד יחויב להגיב לבקשה לאישור או לפסילה תוך שני ימי עסקים.
הרפורמה של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה כוללת מסלול קל במיוחד למוצרים המיובאים באופן אישי לבנייה או לשיפוץ או בניית הבית, כגון יבוא של: ריצוף, מוצרי סנטריה, דלתות אריחים, ברזים ופריטים נוספים. לעיתים הפריטים היו מתעכבים במכס בחשד שמדובר ביבוא מסחרי, או כזה שדורש אישורים. לראשונה, ישנה הכרה בייבוא אישי של כל תכולת הדירה, כולל חומרי גלם ורכישה של מספר רב של פריטים. וכמו כן גם כאן יש לציין כי לא חל שינוי בפטור ממע"מ ומכס, ועדיין ישנו חיוב לשלם מע"מ בייבוא מעל 75 דולר ומכס מעל 500 דולר.
משרד הכלכלה רואה ביבוא אישי כלי להקטנת עלויות המחיה, בהתבסס על ממצאי בנק ישראל לשנת 2017, כי הפריטים שנסחרו באינטרנט ויובאו באופן אישי, רשמו ירידות מחירים משמעותיות בין השנים 2011-2017. מוצרים אישיים וקוסמטיקה ירדו ב -20%, מערכות וידאו ושמע ביותר מ -50%, הלבשה והנעלה ב -10%, ריהוט וציוד לבית ב -15%.
במשרד הכלכלה דווח עוד כי השוק הישראלי חשוף ברמה נמוכה ליבוא בהשוואה לממוצע במדינות ה-OECD. לפי הנתונים – 10% סל הצריכה של משק בית בישראל מקורו בייבוא, לעומת 19% במדינות OECD.
במשרד הכלכלה דווח עוד כי השוק הישראלי חשוף ברמה נמוכה ליבוא בהשוואה לממוצע במדינות ה-OECD. לפי הנתונים – 10% סל הצריכה של משק בית בישראל מקורו בייבוא, לעומת 19% במדינות OECD.
יש לציין כי הקווים החדשים המנחים להסדרת נהלי יבוא פרטניים לא היו הצעד הראשון שננקט כדי ליצור מסגרת רגולטורית אחידה ועקבית. בחודש ספטמבר 2017 נכנס לתוקף הליך חדש המסדיר את תהליך "היבוא אישי" של מזון על ידי משרד הבריאות – שירות המזון הארצי, עד אז ההפרדה בין יבוא אישי לא הייתה ברורה הן לחברות השילוח והן לצרכנים, ועל כן חבילות התעכבו במכס תוך המתנה לאישורי משרד הבריאות, המתנה מייגעת זו עלתה לצרכנים כסף רב.
אך כעת, יחיד המייבא מזון בייבוא אישי (למזמינים דרך חברות השילוח) הינו פטור באישור מוקדם לייבוא מזון ובמסמכים נלווים מרישום יבואן ממשרד הבריאות, כל שעליו לעשות זה למלא ולחתום על טופס הצהרה אישי בהתאם לדרישת משרד הבריאות לפיו הוא מייבא ארצה מזון העומד בדרישות צו יבוא אישי ובדרישות הנוהל לצריכה אישית בלבד, שהייבוא הוא בכמויות המותרות. בנוסף, כמו כן, על הצרכן המייבא להצהיר שכל נזק שייגרם מהייבוא הוא על אחריותו. עם זאת, יובהר, כי נוהל זה אינו מסדיר את התהליך הדרוש שעל היחיד לבצע מול רשות המכס לצורך שחרור המזון לצריכה בישראל.
כדי למנוע מיבואנים מסחריים לנצל את מסלול הייבוא הקל, ישנה הגבלה כי תדירות הייבוא האישי של מזון לא תעלה על 6 פעמים בשנה.
הנוהל החדש מתייחס לייבוא מזון ארוז, לפי הצו ניתן לייבא מזון כזה בכמות של עד 15 ק"ג במשלוח, אך לא יותר מ-5 ק"ג למוצר. הצו מחריג תבלינים לעד 5 ק"ג למשלוח אך לא יותר מ-500 גרם לסוג תבלין אחד. תוספי תזונה ארוזים עד 15 פרטים אך לא יותר מ-5 פרטים מסוג אחד. כמות זעפרן תוגבל ל- 20 גרם למשלוח.
עם זאת, גם להקלות הייבוא יש עדיין הגבלות. יש לייבא מזון ארוז מראש ומסומן בשפת המקור בלבד, כזה שלא מכיל רכיבים מהחי (למעט דגים משומרים וגבינות קשות). ואין לייבא תרכובות מזון לתינוקות ופעוטות.
בהקלה זו, אסור לייבא מוצרים מן החי כגון: דגים, בשר וחלב, וכן תרכובות מזון לתינוקות ולפעוטות, אך מותר לייבא שימורי דגים ואבקות חלב בקופסאות ומוצרי חלב משומרים ממתקים ומשקאות. כן, ניתן לייבא גבינות קשות בכמות הכוללת עד 5 ק"ג .
יושב ראש הארגון " קיצור דרך בישראל" זאב זר מצביע על צמצום הביורוקרטיה שתאפשר לאזרחים זרים תושבי ישראל לייבא בקלות את מוצרי המזון והמוצרים הזרים בהם השתמשו לפני הגעתם לישראל, שלדעתו תאפשר את התאקלמותם לישראל.